Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rhododendron enligt konstens alla regler

Hej!
Förra våren planterade jag en rhododendron enligt konstens alla regler med lämpligt läge, jord osv. Nu har den börjat tina fram och jag försöker skydda den mot solens strålar genom att täcka den med en presenning. Trots det är en del blad bruna och ihoprullade och en del blad är gröna. Min fråga är vilken del är levande i den växten? I en del litteratur står att den är vintergrön men också att den rullar ihop sina blad om vintern för att under sommaren rulla ut bladen igen. Om den lever kan jag klippa ned den till att endast det gröna är kvar? Det verkar också som att den är mest brun nedtill. Den har inte tinat fram mer än till hälften. Bör väl också nämna i sammanhanget att jag bor i Luleå och vintern har varit rätt mild dvs -30 som lägst. Jag har gett mig den på att jag ska ha en rohododendronbacke nedanför mitt köksfönster och tänker alltså försöka igen om jag misslyckats med den första.

Vänliga hälsningar Sari-Anne

Odla Svarar: 

Det finns en hel del mycket tåliga finska Rhododendron som du kan pröva om du skulle misslyckas med dessa.

Titta här: http://www.rydlingeplantskola.se/

Ha dock inte för bråttom att döma ut den du har, vänta tills den har tinat fram och börjat växa. Om en del av bladen blir bruna kan man helt enkelt plocka bort dem så de inte misspryder, det kommer nog nya friska blad under sommaren.

Sylvia