Renovera gräsmattan

Anna

Hej

Jag har en gräsmatta i dåligt skick, till stor del bestående av mossa och diverse ogräs. Rölleka sprider sig kraftigt, och i övrigt finns bl.a. våtarv och för mycket bellis.

Jag är egentligen emot att använda kemikalier i trädgården men tycker att skicket är så hopplöst, så jag vill göra en "rivstart" med stroller trippel. (När jag fått nån slags ordning på mattan, tänker jag övergå till "snällare" metoder, och då främst att underhålla bättre med gödning 3 ggr per år, och bättre regelbunden klippning.)

Jag avser att behandla med stroller under veckan, alltså mitten av augusti. Sen vänta tills det har verkat; kratta bort allt dött, och klippa gräset en sista gång för året. Om strollern har gjort sitt, kommer det att finnas enorma kala fläckar, och glest gräs på andra ställen.

Jag vill då renoveringsså och har hört att hösten kan vara lämplig för det, så gror det tidigt nästa år.

Så till mina frågor:

*Hur sent kan jag så gräs? Hinner jag det efter min strollerbehandling?

*Finns det nåt som talar emot sådd på nyligen strollerbehandlad yta?

*Hur kinkigt är det att beträda nysådda gräset (vid renoveringssådd)? Vi har sena äppelsorter att skörda, och kommer behöva beträda gräsmattan, även om vi ju kan försöka vara försiktiga.

*Bör det täckas över med duk, och i så fall hur länge - (knappast under vintern, väl...?)

*Vad gäller vid renoveringssådd? Räcker det att så och lägga lite toppdress, eller bör jag gå på med gallervält etc?

Tacksam för hjälp!

/Anna

Odla Svarar: 

Hej

Du kan så gräs så länge jorden har en temperatur på min10 grader, det vill säga minst hela september i södra Sverige. Stroller och nysådd passar inte ihop.

Du kan gå försiktigt på den nysådda gräsmattan.

Man täcker med duk för att behålla fukt och värme. Duken tas bort när gräset börjar växa sig starkt.

Det räcker att luckra upp jorden med en kratta och så. Därefter plattar du till med en skyffel så att fröna får kontakt med jorden. Du kan gärna komplettera med Topp dress.

MVH Jankov