Renässansträdgård

RenässansträdgårdHej,
jag bor i ett kedjehus där jag på framsidan har gräsmatta som jag inte nyttjar alls. Jag har därför lagt mitt trädgårdsland där, men i övrigt är det bara gräsklippning. Jag har fått för mig lite vilda planer att anlägga en renässansträdgård på detta lilla utrymme, har du några åsikter eller förslag? Jag hörde på radio att man förr i världen hade problem med buxbom i Sverige och ibland använde lingon till dessa små minihäckar som man så gärna har i symmetriska former, kan det fungera?

Jag har tänkt mig perenner till kanter och former, och lämna öppet emellan för grönsaker och en del prydnadsväxter, men desto mer skörd, desto roligare, både i det perenna och det anuella.

Och helst vill jag ju förstås inte skapa för mycket jobb!

Hälsningar
Gunhild

Odla Svarar: 

Buxbom går alldeles utmärkt att använda numera, om man bor i en zon där den annars klarar sig. Lingon kräver surjord, men den passar ju om man ska ha surjordsväxter i övrigt.

Det finns många vackra böcker som beskriver sådana trädgårdar och där man kan titta och få inspiration.

Här har du min bild för inspiration, tagen vid Fredensborgs Slott i Danmark! Där är det läckra buxbomshäckar överallt, men sådana finns även i Sverige.

Sylvia