Rekommenderad extralampa för stor citrusväxt

Mona Hollertz

Hej!

Jag undrar om du har några tips på vilken sorts lampa jag ska använda för att ge min nya citronväxt extra ljus inne i vardagsrummet? Jag har försökt titta runt på speciallampor på flera växtsajter, men de skiftar väldigt brett i pris och de specificerar inte direkt om till vilka växter de är avsedda. Mitt träd är ca 70 cm högt och bär både på fullmogna citroner och blommor. Där tänkte jag låta den stå tills nätterna är tillräckligt varma för att ställa ut det.

Till hösten och frostnätterna tänkte jag ställa det i vårt uteförråd, där är det mörkt och runt 0-5 grader. Klarar den det?

Tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Hej!

Om du bara ska ha lampan för att belysa citrusträdet nu på våren, så duger det med en vanlig lysrörsarmatur med dagsljusrör. Ha den ca 20 cm ovanför trädet och ha tänt 14 t /dygn. En del ljus kommer säkert också via fönstret om du ställer det framför ett, men stäng av elementet i närheten och duscha trädet med blomsprutan ett par gånger per vecka.

Ditt uteförråd skulle nog fungera som övervintrigsplats, men du måste ha ljus där, då citrusväxterna inte bör tappa bladen under vintern. En liten "frostvakt" i förrådet är också bra att ha om det riskerar gå under noll grader.

Angående övervintring, jag läste nyligen en bra artikel om detta. Läs gärna: Gardena

Med vänlig hälsning Sylvia