Ranunkel i rabatten

Marianne

Hej Sylvia

Hur får man knubbiga, jättefina ranunkel att ta sig i rabatten? Verkar ju jättesvårt. Förstår att man köper den på 'rot' - men var?

Jätteglad för svar om min älsklingsblomma!

Tack.

/Marianne

Odla Svarar: 

Hej

Jag antar att du menar bukettranunkel, Ranunculus asiaticus eftersom du talar om knubbiga blommor.

Bukettranunkeln har fyllda blommor och den finns i många färger: gult, orange, vitt, rött och rosa. Den säljs nu under vårvintern som en blommande "vårväxt" i kruka på många håll.

Bukettranunkel kan odlas både utomhus och inomhus. Om temperaturen håller sig över nollan även nattetid, kan bukettranunkeln planteras ut i lådor, krukor och balkonglådor. Plantera den gärna tillsammans med andra växter som också tål låga temperaturer, som murgröna, små vintergröna barrväxter eller med lökväxter och penséer.

Tyvärr är den inte så frosttålig, så den går att plantera i rabatten först när frostrisken i det närmaste är förbi. Du kan alltid lyfta in en kruka om en frostnatt hotar, men i rabatten måste de i så fall täckas rejält med växtskyddsväv.

Så sköter du din bukettranunkel inomhus: - Placera den ljust och svalt, inte direkt över ett värmeelement. - Svalare temperatur ger längre blomning, så ha den gärna i ett uterum e.d., bara det inte är frost där.
- Håll jorden jämnt fuktig men inte blöt. - Bukettranukel passar också som snittblomma och vill då ha ljummet vatten, ca 20 grader.

På våren säljs bukettranunkeln även som rötter. Du nämner ordet "på rot", men med detta menar man vanligen att den redan är grön och uppvuxen, se ovan.

Däremot kan man köpa enbart rötter i påse på våren i många välsorterade plantskolor, t.ex. hos oss på Odla.nu kommer den att finnas med i erbjudandet med vårlökar.

Sådana rötter lägger man i ljummet vatten över natten och planterar sedan i kruka och placerar svalt men frostfritt om det fortfarande är frostrisk. Man kan också plantera direkt i en rabatt om frostrisken är förbi. Men knölarna måste tas upp före vintern igen då de inte klarar sig annars. De förvaras sedan svalt men frostfritt över vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia