Rama in kökslandet - råd

Sara

Hej Sylvia

Under några år har jag odlat sommarblommor som inramning av mitt köksland, men jag behöver något som står sig också under vintern och kan påminna barn och hundar om att inte trampa i landen. Har tänkt på till exempel spaljéträd eller häck/spaljé av vinbär. Men då undrar jag hur trädens/buskarnas rötter påverkar grönsakerna som växer ganska tätt inpå.

Har du något tips?

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr tror jag att en vinbärshäck skulle bli alldeles för yvig och hög, den skulle skugga dina grönsaker, eller så behöver du ha ett rejält avstånd mellan vinbärshäcken och blomster- och grönsakssängarna.

Förr skulle jag sagt att en låg buxbomhäck skulle passa bra som inramning för kökslandet, men eftersom det har kommit en svår svampsjukdom som går på buxbom, vågar jag inte riktigt rekommendera den. Har du dock en gammal, frisk buxbomsplanta så kan du ta sticklingar av den och göra ett försök. Som ersättare till buxbom kan du kanske tänka dig en häck av japansk järnek, Ilex crenata? Läs mer här: Järnek kan ersätta buxbom.

Du kan kanske tänka dig en häck av lavendel om du bor i södra delen av landet? En lavendelhäck är inte särskilt hög, på sin höjd en halv meter. Lavendeln klipps ner på våren när arbetet startar i kökslandet, mer om det kan du läsa här: Beskär din lavendel nu!

En annan möjlighet är att bygga en låg, bara 30-40 centimeter hög, "spaljé" eller likaledes lågt staket runt landet, alternativt plantera en rad extremt låg men bredväxande sort av äpple och spaljera den. Hör med din plantskola efter lämpliga sorter i så fall. Se min bild från Sofiero, hoppas du kan se äppelspaljén i kanten? Den är spaljerad med hjälp av kraftiga ståltrådar mellan låga stolpar. Hela äppelspaljén är endast cirka 40 centimeter hög.

Ytterligare en möjlighet är att ha en kant av någon perenn växt som har vackra "vinterståndare" som du inte klipper av förrän till våren. Perennerna kan vara en sådan sort som du även kan ha till snitt, som lägre sorter av höstaster, höstflox eller liknande.

Med vänlig hälsning Sylvia