Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rådjurssäkra växter

Hej Sylvia!
Jag är en trogen besökare av hemsidan och frågesidorna! Det finns massor av information och odla.nu har allt jag kan önska :-)

Vi har börjat planera så smått för årets bravader vid vår skärgårdsstuga, lite klokare än i fjol. Det första vi gjorde i somras var att köpa en Philadelphus Coronarius, till rådjurens oförställda förtjusning. Efter lite letande på odla.nu hittade jag ett boktips om rådjurssäkra växter och ska gå på jakt på biblioteken. Har redan en lång lista på blommor som vi borde få ha ifred.

Med doftschersminen är ju skadan redan skedd, vi har satt upp ett jättefult hönsnät runt busken i väntan på idéer. Nu har jag läst i olika böcker om uppstamning av olika buskar. Kan man stamma upp en doftschersmin? Vi vet inte hur den växer, blir grenarna starka nog för det? Kanske en stolpe att fästa upp busken mot, för att få den mer trädliknande?

Än så länge är den ju liten, men vi tänkte att om den blir stor nog når rådjuren inte upp, och vi kanske kan få de underbara blommorna...

Tack på förhand!
Helena

P.S. Jag läste på nätet att rådjur inte intresserar sig för klematis, är det sant?

Odla Svarar: 

Rådjuren når tyvärr mer än vad vi skulle önska, de står på bakbenen eller hoppar upp om de vill ha någonting de inte annars når! Så jag tror inte doftschersminen blir tillräckligt hög för att stammas upp på en "rådjurssäker" nivå, dessutom kan de rackarna käka bark och feja hornen på sådana växter de gillar! Så det där fula nätet är nog det enda sättet att få ha den ifred, förutom olika sorters avskräckningsmedel. Hur det blir sedan när den vuxit över nätet vågar jag inte tänka på... kanske skall du flytta den till ett säkrare ställe? Hem?

Clematis duger visst till rådjur! Men den hör inte till deras tio-i-topp-gourmetmat-lista, den är ju svagt giftig. Och gulblommande clematis får oftast vara ifred, av någon anledning gillar rådjur inte gula blommor... även om en hungrig bambi tycks kunna äta nästan vad som helst.

Kolla även bokrean efter boken ifråga, den är bra att ha hemma!

Sylvia