Rådjurssäkra bärbuskar?

Elisabeth Alm

Är nybliven kolonistugeägare med `turen´ att på en större yta kunna få planera för både perenner och bärbuskar. Odla.nu :s lista över rådjurssäkra växter är till stor hjälp vid val av perenner, men hur ska jag tänka rådjurssäkert när det gäller bärbuskar - tex svarta o röda vinbär, hallon, björnbär, amerikanska blåbär? Undrar Elisabeth i Nacka

Odla Svarar: 

Hej,

både hallon och björnbär är rellativt råddjurssäkra om du väljer en sort som är taggig. Hos mig får alla bärbuskar vara ifred men det är så olika beroeende på vart man bor. Jag hade definitivt försökt odla bär och om man märker att råddjuren är där så brukar jag använda det här medlet http://shop.odla.nu/index.php/trico-garden-250-ml-konc.html och om jag redan vet att växten är extra god för råddjuren använder jag det i förebyggande syfte! Det enda medlet som jag vet fungerar mot råddjur och vilt!

Det som brukar vara ett problem med bärbuskar är oftast inte råddjuren, tro det eller ej, utan fåglarna. De äter gärna upp bären innan man själv hinner, speciellt på vinbär. Det är inte så mycket man kan göra åt detta om man inte vill använda ett nät att hänga för. http://shop.odla.nu/index.php/plast-och-nathojare-svart.html , http://shop.odla.nu/index.php/nat-2200-1800-mm-for-nathojare.html du kan alltid prova först och se hur det går, de kanske inte är så mycket djur i området :)

//Anna Theorin