Rädda tallen?

Minna

Hej

Vi har en gammal tall i våt trädgård som verkar tagit skada när vi har gjort om i trädgården. Vi justerade marknivån runt tallen, runt stammen lade vi singel för att inte täppa till för mycket. Men nu efter två år så har toppen av tallen torkat och tappat all barr. Nu har jag grävt upp all jord och singel runt stammen för att få fram den gamla markytan, vilket är svårt att uppskatta i och för sig. Är det för sent att rädda tallen? Kan vi göra något annat?

Kan du rekommendera någon snabbväxande tall/vintergrön barr träd som vi skulle kunna plantera i stället? Trädgården ligger i Stockholm.

Hälsningar Minna

Odla Svarar: 

Hej

Jag kan tänka mig att det var täckningen av stammen som har skadat tallen, stammen kanske har ruttnat nere under jorden, kolla! Men nu har du ju grävt bort jorden, förhoppningsvis även på de ytliga rötterna som var i dagen, de tål inte heller att täckas. Så det återstår att se om det var för sent eller inte.

Vad jag skulle rekommendera är att ni tar dit en yrkesman, en arborist (se Gula Sidorna efter Arborister) och låter denna bedöma och åtgärda tallen. Det är svårt att säga bara genom att titta på bilden om det kan bli snygg genom beskärning och hur illa tallstammen är skadad nertill.

Med vänlig hälsning Sylvia