Rädda schersmin

Anders

Hej

Vi hade fina gamla schersminer som klättrade på ett staket på vår innerstadsgård. Nu ska staketet renoveras och värden har tagit bort buskarna som jag försökt rädda. Jag har gjort två saker.

Två buskar med rötter har jag skurit ned och planterat i ett par bunkar med jord. Dessa står nu inomhus sedan nån månad, några små gröna skott är på väg upp. Min trädgårdsmästarpolare säger att jag ska ställa ut dem utomhus. Vad säger ni?

Sen har jag tagit ett antal avklippta grenar och ställt i vatten inomhus. Från dessa kom det snabbt långa skott med små blad på. Nu har de avstannat och börjar se slokande ut. Inga rötter syns i nederändarna. Vad händer? Vad kan man göra? Är det kört?

/Anders

Odla Svarar: 

Du kunde haft schersminen i bunken ute hela tiden, gärna nergrävd i backen. Att plötsligt ställa ut den med små skott och allt stressar schersminen oerhört, men den skulle behöva stå så kallt som möjligt, dock utan frost! Kan du inhysa den hos den där trädgårdsmästaren i hans växthus kanske?

Schersminsticklingarna fick ny vår när de kom in i värmen och satte i gång att växa. Nu har de insett att det inte finns någon näring i vattnet att växa på, så de slokar. Du kan ju alltid göra ett försök att sticka in dem i en kruka med jord, djupt. Ha krukan i samma växthus, svalt men frostfritt.