Rädda mitt fikonträd?

Ninna Kapadia

Jag fick i december ett fikonträd som stod utomhus i kruka. Det är ca 1,2 meter högt och de tjockaste grenarna är a 2,5 cm i diameter. Jag vet tyvärr inte vilken sort det är. Vintern hade hittills varit väldigt mild, det fanns inga blad men grenarna såg fina ut och trädet verkade helt OK. Jag tog hem det, isolerade krukan med liggunderlag, svepte in trädet i säckväv och lät det stå på den inglasade altanen. Vintern var fortsatt mild. Jag började vattna lite då och då i april. Jag skrapade lite på grenarna för någon månad sedan och det såg då grönt och fint ut under barken. Nu har det inte hänt något alls med trädet, inga knoppar, inget tecken på liv. Barken ser torrare ut än för en månad sedan och det verkar gå åt helt fel håll. Finns det något jag kan göra? Skall jag prova att beskära hårt? Vattna massor? Ge näring? Hoppas på att kunna återuppliva.

Odla Svarar: 

Hej!

Vi hade ju en väldig kall frostperiod i april/maj, då frös en hel del av de mer känsliga växterna. Så kanske frös de första bladanlagen på ditt fikon. 

Men ge inte upp ännu, utan låt det stå kvar och vänta om det skulle vakna och få nya blad under sommaren. Vattna förstås, men ett träd utan blad behöver ingen näring. Om inget händer under sommaren, så kan du klippa och se om det finns liv i det ändå. 

Sylvia