Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rädda min fläder

Hej Sylvia
Jag/vi har en fläder som vi gjort fläderblomssaft av varje år - fantastisk god saft. Busken stod där när vi flyttade in i vår 20-talsvilla för fyra år sedan och var riktigt gammal, ful och oskött, många skadeinsekter och uttorkade grenar. Jag beskar den enligt alla konsten regler och busken levde verkligen upp. Den har sedan dess levererat bra skörd. Men i år har den tappat "gaisten".

Leveransen av blommor var ok, inte så många bladlöss, men bladen gulnade tidigare och hela busken känns hängig och trött. Som om den saknade energi. Typ som om den har kloros. Vad händer, vad gör jag?

Har jag varit för hård? Är det dags att säga adjö till min kära Sambucus eller ... Vad är egentligen livslängden för en fläder? Busken står på en tomtgräns, och jag vet inte om min granne är lika kär i den som jag är. Så jag behöver veta om det är stubbe eller underhåll som blir min väns nästa beskärning.

/Kai
ps. tack!! för många intressanta svar du gett på inlägg du fått. Helt enkelt - en hemsida det är lätt att fastna på.

Odla Svarar: 

Ja du... växter blir gamla precis som vi människor, så din fläder kanske börjar bli gammal och skör?

Många buskar drabbas av svampar när de börjar bli åldriga. Så syna hur det ser ut på marknivån, känns barken liksom lösare, "svampigare" än annars eller syns det svamptrådar eller till och med svampar runtomkring? Är det så, kan du ta kniven och kika lite försiktigt under barken i en glipa och kolla om det finns vita svamptrådar? Om det, då är det fara och färde...

Men du kan ju ändå försöka ge gamlingen en omgång kalk och höstgödsel nu (PK) och kogödsel eller NPK på våren, så kanske den lever ett par år till ändå.

Sylvia