Rädda min avokadoplanta

Faranak Roudaki

Hej Sylvia! Jag har en avokadoplanta som är 1/2 år. Jag bytte krukan mot en större i juni efter att varenda blad började torkas och bli bruna. Blandade näring i jorden också. Sedan såg jag inga ändringar.

Jag plockade var och en blad för att ingen av dem var ok. Skar toppen på plantan och då började den få nya, men det blev bara 4 små blad som innan dem växer klart, torkades dem med. Nu har jag skurit toppen 2 ggr till men det händer ingenting. Toppen av min planta torkas och dör efter ett par veckor också men resten är grönt fortfarande och lever.

Jag är så ledsen att den dör. Snälla hjälp mig att få min planta i gång igen innan den dör ifrån mig. Den är min älskling men jag vet inte hur jag ska sköta den. Hur ofta och hur mycket ska jag vattna? Måste den ha speciel ljus idag när vi inte har längre sol på årstiden?

Tusen tack! Faranak

Odla Svarar: 

Hej!

Just nu under hösten och vintern har krukväxterna det tufft. Det är för mörkt för att de skulle vilja växa och det är ofta också för varmt inomhus för att de skulle kunna gå i vila. Dessutom är inomhusluften för torr. Så om du kan ändra dessa faktorer så kanske din avokadoplanta börjar må bättre. Bara så du klarar den till våren så tror jag att den piggnar till sedan när ljuset ökar.

Ge den en växtlampa ovanför, duscha den ibland, placera den så svalt som möjligt, cirka 15-18 grader. Ha den inte i närheten av ett varmt element. Gödsla inte nu och vattna sparsamt under vintern, men inte så lite att den skrumpnar.

Med vänlig hälsning Sylvia