Rädda kaktus?

Denny

Hej

Jag har en kaktus som är efter min mormors mor, den är från 50-talet och den är väldigt risig.

Jag undrar vad det är för sort och om man kan rädda den på något sätt? Går det att ta nya skott?

/Denny

Odla Svarar: 

Hej

Din kaktus heter mistelkaktus,_ Rhipsalis micrantha_. Rhipsalis är ett släkte som hör hemma som undervegetation i ljusa skogspartier och på trädstammar och i buskage. Mistelkaktusen är nära släkt med jul- och påskkaktusen. Det är den enda bladkaktus som finns vildväxande utanför Sydamerika, den har påträffats i Afrika, på Madagaskar, Sri Lanka, Indien och Ceylon och man tror att fåglarna har spridit den dit som frö.

Mistelkaktusen har små vita eller ljusgula stjärnlika blommor och blommar lättast om den har fått vara ute under sommaren, men den tål inte kyla och regn några längre perioder. Många av mistelkaktusarna fungerar fint och blommar galant inomhus året om. Själv har jag en sådan i ampel framför ett österfönster.

Det går säkert att rädda din mistelkaktus om du tar upp den ur krukan, byter jord och klipper ner den rejält. Lämna dock några gröna grenar om det går. Ta vara på allt det bortklippta, det rotar sig ganska lätt i vatten och sedan kan du plantera de sticklingarna i egna krukor.

Med vänlig hälsning Sylvia