Rädda häckoxbärshäck?

Gunilla Boren

Hej Sylvia

Vår häck av häckoxbär, som förmodligen är mer än 40 år gammal, var väldigt djup mot grannen och väldigt yvig och skuggade gräset mycket. Vi kapade därför mycket på djupet på vår sida. Dock skar vi inte ner den mer än några decimeter. Detta gjordes i slutet av sep 2011. Nu ser den helt förfärlig ut, med det mesta kalt och risigt, kanske tom förvedat. Den har skjutit en del nya skott, men det mesta har förblivit alldeles kalt.

Kan vi rädda den genom att skära ner de gamla grenarna till t ex 10 cm och behålla de nya och kan vi göra det nu? Något speciellt man ska tänka på med snittet? Gödsling kanske, med vad i så fall? Eller är den helt enkelt för gammal och svår att rädda? Vill helst försöka behålla den då häcken är väldigt fin på grannens sida och hon inte vill ta bort häcken. Se foto på detta förskräckliga.

Mvh Gunilla

Odla Svarar: 

Hej

Jo, här behövs nog radikala åtgärder, det vill säga total nedskärning till ca 10 centimeter ovan jord helt och hållet. Man kan ju pröva att göra detta, men vill häckoxbärshäcken inte skjuta nya skott ens om man gödslar den så är det enklast att ersätta den med ny, för den är verkligen gammal.

Vårvinter hade varit rätt tid att beskära häckoxbärshäcken.

Med vänlig hälsning Sylvia