Råd om vulkansten

Solrunn

Hej

Jag har fått lite vulkanstenar samt en del info hur dom ska användas, men är lite undrande ändå och kanske lite försiktig. Man ska enligt en video skölja växten helt från jord. Jag skulle vilja testa lite med sticklingar, kan det möjligen vara något bra försök?

/Solrunn

Odla Svarar: 

Hej

Vulkansten använder man vanligen i hydroponisk (vatten-) odling som stödmaterial, det vill säga i en sådan odling används ingen jord utan växterna står i vatten och något material som håller växten upprätt, så det är alltså rätt att du ska spola bort jorden från rötterna.

Eftersom vulkanstenen är hårdare än jorden går det inte att gräva en grop i den och stoppa ner rötterna, utan du får hålla växten upprätt i krukan och hälla i vulkanstenen runt rötterna i stället.

Sedan vattnar du tills du ser vattnet sippra upp mellan stenarna i ytan, häll eventuellt bort lite överflödigt vatten. Sedan kan du vänta någon vecka med att vattna igen. Vulkanstenarna är näringsberikade men med tiden behövs det mer näring. Näring finns att köpa där du köpte vulkanstenarna.

Men kanske är den inte det bästa för sticklingar som behöver utveckla rötter först, utan till "vuxna" växter med väl utvecklade rötter. Jag har dock inte testat.

Med vänlig hälsning Sylvia