Råd om syrenberså

Margaretha

Hej

Vi har flyttat till en gård utanför Linköping och jag vill gärna ha en syrenberså. Jag undrar vad jag ska tänka på när det gäller plats? Den ska väl vara formad som ett C? Ska den vara mot utsikt?

Jag har tänkt att göra den i vår. Är det en bra årstid? När tror du att det kommer att blomma första gången?

Det finns skott att ta på tomten. Både mörklila, ljuslila och vita. Är osäker om det är doft på någon av dom, men det vore väl att föredra.

Tack för hjälpen.

Hälsningar Mimmi

Odla Svarar: 

Hejsan Mimmi

En gård låter underbart och en syrenberså passar perfekt in i den miljön. Har du det lite gammaldags för övrigt tycker jag nog en C-form på syrenbersån passar fint, annars går det såklart att forma den som en kvadrat också med en öppning i. Öppningen bör placeras, oavsett form, så att solen kommer in under den tiden ni vistas i syrenbersån. Gillar ni skugga gör ni tvärt om. Är utsikten det du vill framhäva låter du öppningen vara ditåt.

Vanliga syrener blir cirka 3-5 meter höga och relativt breda om de får växa ifred utan beskärning, så ta till ordentligt så det blir någon plats att vistas på inuti syrenbersån. En syrensort som heter Tinkerbell blir bara 1,5 meter hög och växer mera upprätt med vinröda knoppar som övergår i rosa blom. På så sätt behöver du inte klippa bort så mycket av blomningen inuti syrenbersån. Kanske kan det vara ett alternativ.

Ytterligare ett alternativ kan vara att skapa en berså av till exempel ligusterhäck med några små syrenträd på stam i lämplig höjd där kronan hamnar över häcken. Det ser kanske lite modernare ut, men blir mer yteffektivt om du nu inte har så stor yta. Du kan förbereda planteringsytan redan nu om du har bra väder så du vill vara ute, annars får du fixa det till våren då du också kan plantera. Har ni frostfritt går det även att plantera nu. Tänk på att skydda för gnagskador.

Lycka till, Mimmi!

Önskar Karin www.snitsig.net