Råd om sparris

Sara

Hej

Jag köpte 4 plantor 'Gimlim'-sparris. Bröt ny jord, grävde 50 cm ner i lerjorden och blandade materialet med över 50% grus, torv och barkmull + algomin och vedaska, vilket gav en 30 cm upphöjd bädd, och en del lera forslades bort.

Nu undrar jag om jag jordförbättrat tillräckligt - största plantan är ca 80 cm och minsta 40 cm, och bara en av dem har 2 stänglar, emedan de andra har 1. Är detta normalt för första året, eller är jorden för dålig? Kan jag förbättra i efterhand, och i så fall hur?

Dessutom, en av plantorna har klockor - jag förmodar att det är en hona? Men jag trodde alla 'Gimlim' var hannar?

Tacksam för hjälp.

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Den holländska sparrissorten, Asparagus officinalis 'Gijnlim' är en av de tidigaste med avkastning och får många tunna till medeltjocka skott. 'Gijnlim' är den mest odlade sparrisen i norra Europa. Den är en hanhybrid, sådana ger huvudsakligen hanplantor och därför blir det inga röda bär på hösten och den fröar då heller inte av sig, men det kan finnas några honor med också. Det är ju ingen nackdel direkt.

Det är vanligt att det första året blir det inte så mycket stjälkar, sparrisplantan koncentrerar sig på att bilda rötter under de första åren. Av den anledningen bör man inte heller skörda någonting av den förrän tidigast det tredje året, ta lite att smaka på.

Du kan läsa mer om att odla sparris här: Odla sparris

Med vänlig hälsning Sylvia