Råd om plommonträd

Pia

Hej

Här kommer en bild på vårt Opal plommonträd, som jag tror har hagelskottssjukan samt att jag undrar om vi ska beskära det.

Det har liksom två kronor ovanpå varandra eftersom en gren dragit rakt upp och fått en egen krona på fyra grenar. Ska vi ta bort den övre kronan? Var ska vi i så fall ta av den grenen?

Vi hade väldigt torrt i våras och var inte så ofta på landet där vi har trädet. Därav fick det för lite vatten också tyvärr. Det ser ganska bedrövligt ut. Kan jag göra något i höst, inför vintern, för att pigga upp det och stärka det lite?

Vi köpte och planterade trädet våren 2012.

Hälsningar Pia

Odla Svarar: 

Hej

Jag tycker inte plommonträdet ser så illa ut, unga träd har ju ännu inte fått sitt slutliga utseende. Men de dubbla topparna är förstås inte så bra, så kanske ni kan ta bort den högre helt. Ta alltså bort den där grenen växer ut från stammen och lämna ingen tapp som kan komma med nya skott.

Hagelskottssjukan kan ha flera orsaker, så utan att veta vilken är det svårt att ge råd. Men se nu nästa sommar till att plommonträdet inte lider av torka eller näringsbrist. Städa också noga under plommonträdet nu på hösten och bränn de nedfallna bladen, lägg dem inte i komposten.

Med vänlig hälsning Sylvia