Råd om perennrabatt

Lena

Hej

Jag tänker anlägga en ny perennrabatt som även skall bestå av några buskar och ett antal rosor. För detta ändamål har jag nu i höst köpt många perenner och några rosor (eftersom de reas ut nu). Jag vill gärna få ner allt i jorden nu i höst.

Nu till mina frågor:

Vilken typ av jord skall jag ha för bästa resultat?

Skall jag kalka och gödsla landet redan nu eller vänta till våren?

Behöver rosor extra mycket kalk här på Västkusten där jag bor?

De växter som jag inte ännu vet var de skall stå, skall de grävas ner någonstans med krukan kvar?

Jättetacksam för svar!

Med vänlig hälsning Lena

Odla Svarar: 

Hej

Det går fortfarande bra att plantera på västkusten och se till att du har en ordenlig bädd så att växterna blir lätt att plantera. Använd gärna en bättre planteringsjord och blanda upp med lite kogödsel och barkmull som inte är alltför starkt gödsel i. Sedan så är det en fördel att använda rosjord där du vet att rosorna skall vara, för den innehåller lite extra av det som rosorna behöver.

Kalka kan du också göra med fördel nu på hösten, och jorden kan tillgodogöra sig ca 40 kg kalk per 100 kvm och år men så mycket behöver du inte ha ut. För underhållskalkning räcker det med ca 10- 15 kg per 100 kvm. Du kan också sätta ner krukorna i bädden som du inte vet var de ska vara, men se till att krukorna är så djupt ner att de är under jordytan, annars så kan man få köldeffektskador under vintern och torkeffekter under våren. Sedan kan man med fördel täcka de oplanterade perennerna lite grann med juteväv eller granris eller något liknande.

I jordbädden kan du också med fördel strö ut lite höstgödsel eller algomin trädgårdsgödsel som också fungerar bra som höstgödsel och som ger växterna bättre övervintringsförmåga och en bra start på nästa växtår.

MVH Greger i Umeå