Råd om narcisser - påskliljor

Eva

Hej Sylvia

Blev tipsad av Odla.nu att ta kontakt med dig för att få lite råd om narcisser/påskliljor.

Jag har en stuga på en skogstomt i norra Skåne där jag gärna sätter narcisser och påskliljor eftersom rådjuren inte äter av dessa. Mitt problem är att det bara kommer blad bara efter ett par år. Är det några speciella sorter som passar, eller är det jorden som är fel?

Brukar gräva ett hål, lägga i ny jord och lite benmjöl. Sätter alltså inte rabatter utan lite "vilt".

Jag är tacksam för snabbt svar.

Med vänlig hälsning Eva

Odla Svarar: 

För förvildning passar sådana där gammaldags pingst- och påskliljor bra, det vill säga sorter som 'Actea', 'Carlton' och liknande. Sådana finns ofta som "kilovara" hos större plantskolor men vi har också storpack av 'Carlton'. Pröva också de nya 'Barrett Browning' och 'Verger', de är av rätt typ. Du kan också testa 'Thalia'. På ställen där gräset inte tar över och kväver lökarna, kan du också pröva blandningen med botaniska narcisser.

Sedan är det inte bara rådjur som käkar lökar, det kan också vara sorkar och mullvadar! Då försvinner lökarna underifrån, det vill säga de testar om det går att äta!

Narcisser föredrar en jord som är något fuktig men väldränerad, det ska alltså inte vara styva lerjordar eller utpräglade sandjordar. Pröva att gräva ner kompost och mullämnen om du har. Och så gödsla med benmjöl eller lökgödsel varje vår, du kan lägga benmjöl under även vid plantering.