Råd om karaganhäck

Marie

Hej

Vi har en nyplanterad karaganhäck (april/maj 2011) som har växt en del nu under sommaren. De är lite olika höga, plantorna, olika förgrenade och en del ser lite piggare ut än andra. Dessutom verkar vi fått mjöldagg.

Min fråga är: Hur ska vi göra med häcken nu under hösten? Vi vill att den ska bli tät och fin såklart och gärna om det går, bli av med mjöldaggen. Vi bor i ett radhusområde i Göteborg och häcken är planterad på båda sidor om vår lilla trädgård, mot grannarnas tomter.

Vore tacksam för svar då vi är noviser på häckar.

En annan sak; hur tycker du vi ska göra "under häcken"? Ska vi rensa från ogräs hela tiden eller ska vi bara låta det vara? Kanske till och med lägga bark under?

Mvh Marie

Odla Svarar: 

Det här med mjöldagg i karagan (sibirisk ärtbuske) är ett välkänt begrepp! Därför brukar jag aldrig rekommendera karagan till häck i de varmare zonerna. Den får lättare mjöldagg om den står torrt och i soliga lägen blir det ju ofta torrt. Tyvärr får nog leva med att den drabbas eller ta bort häcken.

Åsa på Forumet svarar så bra här angående mjödaggen (http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=6151&pid=1438360&mode=threaded&start=#entry1438360/) så du kan väl läsa det.