Råd om häggmispel

Kenneth

Hej

Jag har till och börja med lite svårt med namnet. Jag kallar busken för häggmistel.

Jag har en häck av denna buske eller kanske jag skall säga hade. Häcken misskötte jag i cirka femton år vilket gjorde att den växte till "himmelen". I våras sågade jag ned den. Ingen trodde att den skulle överleva, men den tog sig och började växa. Men säg den glädje som varar. Helt plötsligt kom lössen. Blev rekommenderad att spruta med ett ganska starkt medel, som innehåller naturligt pyretrum. Bladen blev vita och ramlar av.

Hur skall jag få den att må bättre? Skall jag klippa ned den lite nu så att den stolar sig mera? Hur mycket och när skall jag i så fall klippa den?

Har haft en öppning i häcken som jag nu vill sätta igen. Kan jag komplettera med nya små buskar? Var köper jag dem?

Mvh Kenneth

Odla Svarar: 

Hej

Den heter häggmispel, Amelanchier.

Du sprutade väl inte din häggmispelhäck i gassande solsken? Då är det inte så konstigt om bladen blev brända av medlet.

Du kan klippa häggmispelhäcken lite nu på höstkanten eller till vårvintern, bara så att den blir jämn och fin. Det kommer nya blad på våren får man hoppas.

Jordbearbeta hålet i häcken (akta rötterna på de gamla plantorna) och köp nya häggmispelplantor i plantskolan, antingen nu på hösten eller till våren. Visa gärna en kvist med friska blad för trädgårdsmästaren i plantskolan för att om möjligt sortbestämma häggmispeln. Det finns nämligen många sorters häggmispel i handeln och du bör ju köpa likadana häggmispelplantor som du redan har.

Med vänlig hälsning Sylvia