Råd om fikonträd

Åsa

Mitt fikonträd (Bornholm) som är några år gammalt och ger fikon varje år brukar få övervintra i ett kallväxthus där det kan bli rätt många köldgrader. I somras tog jag aldrig ut det eftersom försommaren var mycket blåsig och bladen brukar vrida sig och bli ledsna av blåst, åtminstone innan det vant sig.

Denna vinter grävde jag aldrig ner krukan i jorden och skyddade den inte överhuvud taget. Konstigt nog tycks fikonbusken ha överlevt för nu börjar den få gröna knoppar.

Jag funderar på att plantera ut fikonträdet på någon skyddad plats. Jag bor på Gotland, men det blir ju vinter här med och är dessutom blåsigt.

Vilken tid bör man plantera ut ett fikonträd?

Har du några tips om vintertäckning, lämpligt läge mm?

Jag har också några undringar om själva fikonen. Fikonbusken brukar ha kart i alla storlekar samtidigt. De kart som övervintrar och inte faller av utan mognar blir så trista i smaken, ja, oätliga.Vad beror det på?

I somras när jag alltså aldrig tog ut busken fick den fler fikon än någonsin. Men även de var tråkiga i smaken, till skillnad från tidigare år och minst hälften av dem föll av i kartstadiet. Varför?

/Åsa

Odla Svarar: 

Hej

På Gotland har ju många sina fikonbuskar ute, särskilt då den tämligen härdiga 'Bornholm'. Så jag tycker att du mycket väl kan plantera ut din fikonbuske.

Sök ett vindskyddat, varmt ställe, kanske på sydsidan av en mur eller liknande. Dränera platsen väl och tillför massor med god mylla. Vattna rikligt under sommaren så att fikonbuskens rötter söker sig djupt ner i marken, det ökar vinterhärdigheten. En stor, torr lövhög på rötterna inför vintern hjälper också, fast på Gotland brukar det inte behövas.

Att dina fikonfrukter inte smakade så bra misstänker jag beror på den dåliga, solfattiga sommaren förra året. Förrförra var inte så mycket bättre. För att mogna och bli söta behöver fikonet sol och värme.

Jag har läst någonstans att man får vänta in exakt rätt tid innan man plockar fikonen. Enligt ett gammalt talesätt ska fikonet likna "en änkas öga och en tiggares kappa", det vill säga att det nästan ska droppa ur fikonets "öga" och skalet ska vara mörkt och något skrynkligt.

Med vänlig hälsning Sylvia