Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rabattrosor

Hej igen!
Kom att tänka på ett till problem som jag har i min "ny" gamla trädgård. Har ca 8 rabattrosor (vet ej namnen) längs staketet i trädgården. De blommade fint i augusti när vi flyttade hit men problemet är att de alla är ca 2 meter höga, har bara 5-6 rejäla stammar som är alldeles kala nertill och blommor endast i topparna. Vad kan jag göra åt detta utan att förstöra de annars vackra buskarna? Kan jag klippa ner dem helt? Hur länge tar de då förrän de växer till sig och blommar igen? Eller finns det något annat knep att ta till? Om jag klipper av en gren, kommer det alltid ut nya kvistar då?

Mona

Odla Svarar: 

Är du säker på att det är just rabattrosor? Det låter snarare som buskrosor... Är det rabattrosor, går det bra att skära ner dem till 10-20 cm ovan jord.

Men är det buskrosor och om att du inte vill bli helt utan blommor, kan du göra föryngringsbeskärningen i etapper: Ta de äldsta, grövsta, risigaste grenarna först, ca 10-20 cm ovan jord, och låt några yngre vara kvar, bara korta in dom något. Klipp till "när björkarna har musöron".

När det kommit upp nya skott från de gamla grenarna, ta nästa omgång påföljande vår tills du har förnyat hela busken. Håll den sedan "ung" genom att då och då göra om proceduren.

Du kan använda Biobalans, den är bra och håller rosorna friska. Gödsla gärna på våren när tillväxten börjar. Kogödsel från säck går att använda som grundgödsling på våren.

Sylvia