Rabatter på skuggig framsida

Ann-Mari Grande

Hej, vi har idag enbart hosta-plantor i dessa rabatter, de blir väldigt stora och täcker ordentligt, men jag tycker det blir tråkigt med bara dessa. Skulle vilja ha något med mera färg, gärna med olika blomningstid. En annan fråga är bör man ha rabatter precis intill huset eller skall det helst vara ett mellanrum bestående av småsten eller liknande, i så fall hur stort?

Odla Svarar: 

Det är alltid bra att ha en stenläggning av något slag mot väggen. Dels skyddar den väggen, dels gör den så man kommer bättre åt växterna på baksidan. Så om möjligt bredda ut rabatten så pass mycket att du kan lägga en plattrad eller varför inte en ca 30 cm bred stenläggning med kullerstenar längst huset.

Så till växterna. Det ser ganska ljust ut även om den är på skuggsidan. Så du kanske kan ha högre växter bakom hostorna, som är yviga och vackra så här i kanten.  

Kanske kan du ha någon klättrare om du fixar en spalje som lutar mot husväggen vid husknuten? Klematis ur Atragene-gruppen skulle kanske fungera liksom vildkaprifol och pipranka. 

Sedan kan du bakom hostorna ha liljor som krollilja, kungslilja mfl beroende på vilken zon du bor i.

Placera också högre växter med vackra blad bakom hostorna, som rodgersia i sorter, höga sorter av astilbe, brokbladig jätterams och vackra, höga ormbunkar. Prydnadsgräs med yviga, vitstrimmiga blad kan också vara mycket vackra bland det gröna.

Till våren kan du ha olika lökar mellan hostorna, som narcisser och bollökar. Hostabladen täcker sedan eländet med den vissnande lökblasten som ju bör få vissna ner i fred.

Läs mer om skuggans rabatter här. 

Sylvia