Rabatt i söderläge

Hej
Jag har planer på att anlägga en rabatt längs långsidan på vår altan, som ligger i söderläge utan skuggning - alltså mycket varmt (hett) sommartid. Av intresse är rosor, perenner, klematis och mindre buskar. Zon 4.

Tacksam för goda råd
Hälsningar
Monica

Odla Svarar: 

Rosor är ju självklara om det är mycket soligt. Men bearbeta jorden djupt, ha i rejält med lera som håller vatten bra och blanda in stallgödsel. Gör detta nu i god tid före planteringen.

Sedan kan du välja buskrosor av lagom höjd och färg - då jag inte vet hur höga ni vill ha dem och vilka färger som gäller (husfärg?) så är det svårt att komma med sorter. Men kanske höga sorter av s.k. cover-rosor, dvs. marktäckare/landskapsrosor?

I ev. pelarna kan ni ha klematis i passande färg klättrande. Italiensk klematis, C. viticella har många namnsorter och tål en del värme om man planterar något framför som skuggar marken. Klematis vill ha fötterna i skugga med huvudet i solen!

För att det ska vara lite vinterfärg också så plantera in några städsegröna buskar: yviga sorter av pelar-en, dvärgtall, idegran.

Sedan kan ni ha något större gräs med också, någon tålig Miscanthus-sort t.ex.

Kanta rabatten med t.ex. stäppsalvia och kantnepeta.

Sylvia