Rabatt i norrläge

Ingvild

Hej

Vi har en uteplats i norrläge som till största delen består utav stenläggning. Dock finns det en rabatt där det dels idag finns ett prydnadsäppelträd, en tuja samt rosbuskar. Samtliga har nu vuxit sig relativt stora. Under här skulle vi vilja plantera något lättskött och marktäckande som håller ogräs borta och som gärna är vintergrönt. Idag har vi haft småsten/prydnadssten där men denna har nu blivit grön samt att det växer fram en del ogräs.

Det är som sagt i norrläge där det dock på sommaren kommer lite sol på morgonen samt även sent på eftermiddag/kväll. Vad kan vi plantera här?

/Ingvild

Odla Svarar: 

Hej

Det finns en del marktäckande växter som tål norrläge och är grönt och fint även under vintern, till exempel skuggröna, Pachysandra terminalis 'Green Carpet'. Den trivs i kalkfri, humusrik, något fuktig jord i skugga.

En annan vacker marktäckare är hasselört, Asarum europeanum, som har runda, glänsande gröna blad. Trivs i likadana förhållanden som skugggröna. Vill du att det ska blomma också så kanske vintergröna, Vinca minor, vore något?

Läs gärna min artikel om skuggtåliga marktäckande växter här: Under det stora trädet

Med vänlig hälsning Sylvia