Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rabatt i extremt sydläge, mellersta Sverige.

Micke Bergström

Hej!

Nu har jag tänkt att skaffa en rabatt i extremt sydläge. De blir oerhört varmt emot väggen på huset och jag skulle vilja ha lite tips på perenner som lämpar sig, gärna klättrande växter som kommer ifrån år till år och älskar sol och värme. Min tanke är att ha en del klättrande emot väggen och sen lägre växter ju längre utifrån väggen man kommer. Gärna nån buskväxt också att ha i utkanten emot gaveln på huset osv.

Jag har odlat lite apelsinplantor ifrån kärna och funderar om de går bra att sätta ut dem i rabatten under sommaren eftersom de är så bra sol-läge? Och går de bra att ta in dom sen utan att de går åt pipan?

Fick väldigt bra tips angående "tropiskt tema" på min gamla balkong härifrån Odla, även den i grymt sydläge. Och de blev riktigt bra. Men nu bor jag i hus och tänkte som sagt fixa i ordning en rabatt modell större (huset är 18 meter långt).

Tacksam för svar. Mvh. Micke

Odla Svarar: 

Hej!

Börja med att göra rabatten men gör den inte helt mot husväggen som du kanske behöver komma åt o underhålla, utan lämna en gång på minst halvmeter mellan huset o rabatten. Dessutom är brukar det vara väldigt väldränerad intill huset p g a dräneringslagret, så det blir extra torrt intill väggen.

Vill du sedan ha klätterväxter så kan du ha fristående spaljéer som ev. fästes i väggen med överliggare.

Jag skulle dock behövt veta i vilken växtzon du bor på (Mellansverige kan vara allt från 3 till 6) för att kunna ge bättre tips och dessutom vilken färg huset har. Växterna bör ju passa till husfärgen om de nu ska stå mot väggen. Kolla denna artikel: Växternas kulörer mot husfärgen

Växter som tål varma söderlägen har jag skrivit en artikel om som kommer att läggas ut inom kort. Den heter Medelhavsliknande plantering. Läs den gärna när den dyker upp så får du tips om växter. 

Med vänlig hälsning
Sylvia