Rabatt efter trädborttagning

Johanna

Hej jag köpte en kolonistuga i höstas. Det fanns ett parti med tujor och granar(?) som jag tagit bort och rotfräst MEN nu när det är vår och jag vill arbeta jorden märker jag att väldigt mycket smårötter är kvar i jorden. Jag vill göra rabatt här ut mot gången. Tänkte på buskar som insynsskydd bland annat. Vad rekommenderar du? 1. Hur arbetar jag jorden, vad blandar jag ner? Kalk? Planteringsjord, gödsel? 2. Vad tror du skulle trivas i en sådan jord där det stått dessa träd under lång tid?

Tack! Johanna

Odla Svarar: 

Hej!

Du bör försöka få bort så mycket av rötter som möjligt för att inte riskera svampsjukdomar sedan. Gräv och plocka en gång till.

Sedan behöver du blanda in planteringsjord och gärna stallgödsel, gärna även Biobalans. Jorden är säkert helt utsugen efter dessa träd. Om du ska kalka också beror på vad du tänker plantera.

De flesta större perenner skulle säkert trivas, men du vill ha buskar också. Välj då oömma buskar som häggmispel, aronia, olvon, tok, vresros, smällspirea, spirea, weigela och liknande. Alla finns i flera olika sorter, så att du kan titta vad du gillar.

Med vänlig hälsning Sylvia