Rabarber som ruttnar och klippa ner Löjtnantshjärta

Christoffer

Hej som ämnestiteln nämner så har jag två frågor! Den första rör mina rabarber som varje år kommer upp stora och fina men som i år inte alls mår bra! De är vissna, typ ruttnar och vissa har röda blad! Vad kan det bero på och kan jag lösa det tills nästa år så mina rabarber kommer upp goa igen!? ps grannen har också rabarber bara några meter från min planta men hans växer nå kopiöst! Den andra frågan rör min löjtnantshjärta. Jag vet att man kan beskära den under sommaren så att den till senare kan växa upp och blomma igen. Dock när jag skulle läsa detta läste jag och hörde att ett löjtnantshjärta absolut inte får beskäras förrän den är helt gul. Min växt är fortfarande grön! Vad är det som gäller? Hur och när skall jag beskära för att den skall blomma två gånger per år? Vänliga hälsningar, Christoffer

Odla Svarar: 

Hej,

det är nog någon form av svampangrepp på plantan. Klipp bort alla själkar och blad och släng (inte i komposten). Nästa år borde plantan vara sig själv igen. Just svampangrepp brukar ha symptom såsom röda fläckar på bladen och veka stjälkar. Om plantan är riktigt stor kan man med fördel dela den senare på hösten. Det stimulerar till tillväxt av rötter och blad. Gödsla nästa vår med kogödsel så ska du se att den kommer igen :)

Angående ditt lötjnandshjärta, i söderläge brukar löjtnadshjärtan vissna ner helt. Men om du har den i skugga/vandrande skugga så brukar den hålla sig grön. Klipp inte ner grönt bladverk på löjtnandshjärtan utan klipp bort överblommande blomstjälkar så kan den komma igen. Det är inte säkert att den blommar igen då det är en engångsblommande växt. Om du vill ha blomning hela sommaren hade jag rekomenderat att plantera fänrikshjärta, den vissnar inte ner på samma sätt och blommar längre :)

//Anna Theorin