Pumpa i norr

Monika

Vilken pumpasort är bäst att odla i norra Dalarna, dvs zon 6? Jag har förberett en odlingsbädd som jag vill odla pumpa i.

Odla Svarar: 

Pumpa går att odla även i Dalarna bara man grejar lite. Du behöver förkultivera dem inomhus eller växthus tills det inte är någon fara för nattfrost längre. Även då är det bra att börja med att odla med en vit plantskyddsväv, d v s fiberduk, över planteringen tills plantorna har acklimatiserad sig.

Under den varmaste sommaren kan de sedan växa i landet och bilda pumpor, men när hösten börjar närma sig, är det bra att hålla ett öga på temperaturen och vara framme med fiberduken igen om det riskerar att bli kallare än +10 grader. 

Att skydda jorden mellan plantorna med ca 10 cm tjockt lager gräsklipp är också en bra idé, den fungerar som marktäckning, skydd mot ogräs och dessutom som gödsel. Lägg på nytt när klippet sjunker ihop.

Ett tips är att odla i höga pallkragar med ett ordentligt lager färsk hästgödsel (20 cm inklusive halm) under jorden. Denna avger värme. Du kan dessutom ha halmbalar runt om så att värmen hålls kvar i pallkragen.  
Du kan också odla i rejält upphöjda bäddar med hästgödsel under och halvbalar runtom. Om du dessutom täcker med gräsklipp sedan så blir det ännu bättre.

Tänk också på att ha skyddande häckar runtom landet. Kalla vindar är inte bra! Under tiden häckarna växer upp kan du sätta upp halmmattor på störar som skydd mot vinden. 

 

Välj tidiga pumpasorter, läs på fröpåsarna eller informationen om fröna. De sena sorterna hinner inte alltid ge skörd uppe i norra Dalarna.  

Sylvia