Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prydnadsträdgård

Jag vill ha en prydnadsträdgård där det mesta är ätlig. Jag undrar om vilka valnötter kan växa i mellan Sverige och när de ska planteras och var man får plantor ifrån.

Vindruvor är också intressanta. Vi har flera väldigt produktiva syreälskande vindruvor från öster men jag tror sydligare större vindruvor kan trivas i vår allt varmare klimat.

Vad rekommenderar ni?

Carla, Gästrikland

Odla svarar:

Valnötter i Mellansverige kan vara en chansning! Så varmt är det kanske inte ännu, men det kan ju bli så småningom. F.n. är den härdigt upp till Mälardalen i lite mer skyddade platser i trädgården. Däremot hinner de bilda frukt bara i Skåne i bra läge, på Öland och Gotland. Om du vill pröva, rekommenderar jag detta: http://www.eplanta.com/art-1.asp?id=166&iPageID=0

Mer om valnötter här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Valn%C3%B6t

Ang. vin: det är de lettiska staketdruvorna med labruska-blod som har de härdiga, surjordsälskande sorterna. Vill man däremot odla Vitis vinifera-sorter, sätts dessa i djup, näringsrik, något kalkhaltig jord! Marken måste vara väldränerad, en sandig lerjord är bra. Och läget ska vara varmt, kanske t o m ett växthus.

Problemet med "syddruvorna", förutom härdighet, kan vara samma som med valnöt: hinner de mogna hos dig? Om du ändå vill pröva, så kolla t.ex. sorterna 'Rondo' och 'Himrod'.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB