Protea och Erica

Gunilla

Hej

Vi var i Sydafrika och i Cape Towns härliga botaniska trädgård, Kirstenbosch, och såg olika Erica- och Proteaarter. Proteas och Ericas ingår alla i de s k "Fynbusarterna" som sydafrikander betraktar som väldigt värdefulla då de är endemiska (har alltid funnits där). De är Sydafrikas "nationalblomma" skulle man kunna säga. Protea är särskilt känd för att innehålla ett otroligt stort antal olika underarter. Många är fantastiskt vackra med stora olikfärgade blommor, en del är buskar och andra krypande eller små plantor.

Nu kunde jag inte låta bli att köpa proteafrön och ericafrön samt också några vackra gräs. Vet du om några av dessa finns i Sverige? Jag planerar att ha dem som inomhusväxter eller i växthus, men törs jag plantera ut dem utan risk att de orsakar en ekologisk skada, dvs tar över och dödar något som är "endemiskt" för Sverige?

Mvh Gunilla

Odla Svarar: 

Ingen fara, dessa för Sydafrika endemiska arter klarar inte av vårt klimat, så du får odla dina Protea och Erica som rumsväxter eller i växthus. Under den varmaste tiden kan du dock ta ut dem på en varm och skyddad plats. Ta in igen innan det blir kallt på hösten.

Lycka till!