Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Problemclematis

Hej!
För tre år sedan planterade jag en clematis (Huldine) intill min Gingko biloba. Snabbt blev clematisen 5-6 meter hög, den riktigt kastade sig upp i gingkon och blommade fantastiskt. Året därpå, när jag beskar clematisen, såg jag att gingkon inte fått några nya blad just där clematisen slingrat sig, det blev långa kala partier på grenarna. Men bara just där - det kom blad både längre in mot stammen och längre ut mot toppen av grenarna. Jag rev ner clematisen och grävde upp den men trädet har fortfarande inga skott eller blad där den slingrat. Jag skulle gärna vilja kunna plantera en clematis igen på samma ställe men är samtidigt mycket rädd om min gingko. Som tur är så är den så hög (ca 9 meter) och lummig att de kala partierna helt försvinner i allt bladverket och den verkar i övrigt inte ha tagit någon som helst skada.

Avger Huldines stjälkar någon sorts gift och finns det i så fall fler sorters clematis som gör likadant? Eller är gingkon speciellt känslig så att den "stryps" där man låter vilken växt som helst slingra sig upp i den?

Hälsningar
Eva i Södertälje

Odla svarar:

Mig veterligen avger inte 'Huldine', eller någon annan klematis, några ”gifter”, men däremot kan de större sorterna strypas rätt ordentligt! Så troligen är gingkon känslig mot att någonting stryper vätsketillförseln till dess grenar. Så kanske en svagväxande klematis, ev. en på varje sida av stammen, med en egen klätterställning runt gingkos stam vore en lösning, alltså en sådan som inte når upp till grenarna utan håller sig till stammen och sin egen ställning. Men akta för gingkos rötter, de får inte skadas när du gräver för klematisarna! Kolla de andra sorterna i Cl. viticella-gruppen om du hittar något du gillar, alla blir inte lika stora som 'Huldine'.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB