Problem oxelhäck

Charlotte

Hej

Har en oxelhäck som är ca 15-20 år skulle jag tippa. På den del som står mot söder har den aldrig velat växa ordentligt och är ca 1,2-1,5m lång. Den får gott om bär på dessa sektioner, dessutom växer där en hel del mossa. Märkte även att barken på dessa delar är mer röd/grön och på vissa ställen lite svartspräcklig. Kan det ha något med problemet att göra? Märkte också att det är vita prickar på många stammar. Är det farligt?

En annan planta som tidigare var i god form, verkar också få samma problem och växer inte med samma takt som intilliggande plantor längre. Ska man beskära dessa "problemsektioner" rejält eller bara avvakta? Eller håller de på att dö ut?

Spelar det någon roll att det är svart i mitten av stammen när man klipper av grenar?

Tacksam för svar.

/Charlotte

Odla Svarar: 

15-20 år är ju ganska mycket för en oxelhäck, men vanligen brukar oxelhäckar hålla längre än så. Men på din beskrivning låter det som om den drabbats av olika sjukdomar, de vita prickarna kan vara pilsköldlöss.

Jag skulle behöva se det för att kunna säga vad det är, men ta ett par grenar av din oxelhäck med till en trädgårdsmästare i en plantskola och visa upp. Han/hon kan inspektera och kanske säga vad det är och ge dig råd. Faran är att det är päronpest, den tar även i oxel.