Problem med två orkidéer

Josefine

Hej

Jag har problem med mina två orkidéer.

Den ena brudorkidén har börjat torka längst ut på ena stängeln. Vad beror det på? För några dagar sen lade jag på lite extra "jord" (riktigt orkidéjord) för att täcka luftrötterna, var det dumt gjort? De hade börjat torka, så tänkte att det skulle skydda dem lite. Jag vattnar den lite då och då med några sluttar vatten, kan den ha blivit övervattnad? Den står i halvskugga vid ett syd/väst-fönster.

Min andra orkidé (som jag inte kommer ihåg namnet på) har fått två sticklingar som växer så det knakar? Hur hanterar jag dessa bäst? Den har inte fått några nya blommor, eftersom de gamla blommorna inte har tappats, ska jag klippa bort dem? Den har börjat få gulnade blad, samt blad som har torkade fläckar. Ska jag låta dem vara? Den står i halvskugga i samma fönster som brudorkidée, dvs syd/väst.

Tack på förhand!

Mvh Josefine

Odla Svarar: 

Hej

Din brudorkidé har blommat färdigt på denna stängel. Ibland blir inte stängeln brun efter blomningen utan förblir grön, då ska du låta den vara kvar eftersom det kan komma fler blommor på samma stängel. Men om stängeln blir brun hela vägen, klipp bort den.

Den andra orkidén heter nog Dendrobium, det är lite svårt att se på bilden. Låt den orkidén vara som den är, men vänd på krukan då och då så att de nya stjälkarna växer så rakt som möjligt. Det kan komma blommor på dem så småningom. Skulle den gamla stängeln torka och bli brun, kan du senare klippa av den. De gula bladen kan du ta bort. Gödsla med en orkidénäring enligt instruktioner på flaskan.

Med vänlig hälsning Sylvia