Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Problem med rådjur

Vad för stängsel skall jag skaffa som håller rådjuren borta? Jag har som så många andra problem med rådjur. Nu har jag tänkt sätta stängsel runt mitt land och undrar vilket du rekommenderar (får-, höns- eller vilt-)? Hur högt måste man ha för att de inte skall hoppa över?

Jag måste då också flytta mina jordgubbar innanför stängslet och undrar om jag kan flytta mina gamla plantor (som gav mycket jordgubbar förra året) och hoppas på mycket bär i år eller skall man börja om med nya plantor. Kan du i så fall rekommendera några goda bär, kanske en tidig och en senare sort, så att man har gubbar under en längre tid.

Tacksam för svar.
Hälsningar
Maud

Odla Svarar: 

Om man har ett genomsiktligt nät och då talar jag om t.ex. så hönsnät får man tänka sig minst 1.5 meter om de inte ska hoppa över. Väljer man ett ogenomsiktligt räcker det med ca 1 meter eftersom rådjuren inte vågar hoppa över nät de inte ser igenom. Då får man också ett bättre mikroklimat innanför nätet eftersom det hindrar vinden att blåsa och kyla.

När det gäller sortval så kör jag 'Sephyr' och 'Sengana' för att uppnå en längre skördeperiod. Men det är ju en fråga om smak. Du kan ta revsticklingar från dina plantor och flytta.

Göran