Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Prakthäggmispel utan blad

Vi bor i zon 4 och planterade för cirka 6 veckor sedan 300 plantor prakthäggmispel som var barrotade. De har nu angripits av svarta bladlöss och de har även blivit av med bladen. Vi funderar på om det är bladlössen som äter upp hela bladen, eller om något större djur har varit i farten.

Om det är harar som ätit bladen, hur kommer häckplantorna att arta sig?

Hur mycket skada kan bladlössen göra på plantorna? På våra schersminer har vi ofta löss, men de verkar inte ta skada.

Vi vore tacksamma för hjälp, häcken har kostat oss en hel del, både i arbete och pengar.
Nina

Odla Svarar: 

Nej, det kan inte vara lössen som kalätit dem. Det kan antigen ha varit spinnmalslarver (men då skulle ni sett "spinnet") eller så kanske harar.

Häcken brukar klara en kalätning om den annars är frisk. Eller så har de helt enkelt torkat och fallit av. Har häcken inga blad alls nu, och har ni undersökt om det även är torra kvistar? Hör med stället ni köpte dom om ni har något garanti (det bör man ha ) och i så fall vad ni ska göra.

Det var ju ganska sent på året ni planterade barrotade, vanligen gör man det innan bladen har kommit.

Sylvia