Prakthäggmispel för glest?

Anders

Hej! Det här är våra prakthäggmisplar (Amelanchier lamarckii) I bakgrunden ser man grannens hus. Syftet med dessa prakthäggmisplar är att skapa insynskydd mot grannen (som är trevlig på alla sätt, men privatliv vill man ju ha!) då vi inte tycker måbärshäcken är tillräcklig. Vi köpte Prakthäggmisplarna 200-250 cm höga och de har gett sig iväg 50 cm bara sedan i mars. På plantskolan sa de att det var ett utmärkt val för insynskydd. Dock har tvivlet smugit sig på under sommaren; är det tillräckligt med dessa för att skapa ett bra insynskydd? Har vi planterat dem för glest? Bör jag plantera någon buske emellan? Isf vilken? Syren? Eller behöver de plats att växa sig stora och inte störas av andra buskar? Prakthäggmisplarna står 250 cm från varandra, vi bor i zon 1 (på gränsen till zon 2)

Odla Svarar: 

Hej!

Väldigt fina prakthäggmisplar! Om ni vill ha ett tätt buskage är det för glest planterat. Tänk er om man hade planterat en häck hade man planterat dem ca en meter ifrån varandra på den storleken. Prakthäggmisplar (om de får växa fritt) är inte täta buskar och speciellt inte längst ner. De kan bli som små buskiga träd kan man säga om de är friväxande. Om man vill ha täta häggmislar måste de beskäras från start. Era är alltså för gamla för att få täta längst ner.

 Om ni vill ha ett tätt buskage mot grannen så tycker jag att ni ska plantera någonting mer. Eftersom jag personligen gillar friväxande buskage istället för täta häckar hade jag också tyckt det vore vackert med syrenplantor eller att blanda in kanske något vintergrön och någon mer buske. Tänk på att plantera gärna några framför och några bakom, så det inte blir som en lång rad av buskar utan ser mer harmoniskt ut. Eftersom ni bor i en låg zon kan ni välja vilka buskar ni vill. Gå gärna in här och botanisera. Jag hade valt, bambu - för att den är grön året om. Och så hade jag valt syren- eftersom det alltid är vackert med syren :)

//Anna Theorin