Potatisbladmögel - vad göra?

Mattias

Hej

Jag har i två år fått potatisbladmögel i växthuset på mina tomater. Jag odlar i hinkar - hur ska jag få bort detta till nästa år? Det står att man ska desinficera - men vad är det i praktiken man gör med växhuset och med hinkarna? Vilket medel ska användas?

Jag tror att det är potatisbladmögel i alla fall. Bladen blir gula/bruna och grenarna ruttnar och faller av. Det börjar i juli och håller på till hösten.

Mvh Mattias

Odla Svarar: 

Det finns desinficeringsmedel i våra butiker som man kan använda till att behandla både hinkarna och själva växthuset och även jorden.

Ett bra tips är att undvika att odla potatis i närheten av växthuset. Ett annat är att se till att man har bra luftning i växthuset, för som du säger så blir problemen oftast i juli och augusti när det är både varmt och hög luftfuktighet. Försök också att se till att varje planta får fria luftutrymmen mellan varandra, för det kan också påverka så att svampsjukdomar bildas om de står för tätt och då blir även tomaterna rötskadade.

Det finns flera olika svampsjukdomar som kan drabba tomater där bladmögel är en av dem. Att odla i hinkar gör det lite säkrare än i öppen jord men man får ha koll på vattningen så att de inte står i vatten för då kan de också angripas av röta.

MVH Greger i Umeå