Potatis, ärter och gödsel

Birgitta

Hej Sylvia

Fråga 1: Sätter potatis i odlingslådor och har satt potatisen i samma låda i två år. Fick rådet av er att byta låda efter två år, men nu till min fråga: Efter hur många år kan jag återgå till den första lådan? Har bara två lådor.

Fråga 2: Satte sockerärtor i våras, oj vad blast som tog plats i lådan... Har hört att ärtväxter är bra att förbättra jorden med. Stämmer det? Kan jag alltså gräva ner blasten till hösten eller ska jag slänga den? Har ingen kompost. Vill inte ha någon heller.

Fråga 3: När ska kogödseln på jorden? Höst eller vår?

Tack på förhand.

/Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

  1. Kan du inte skaffa ett par lådor till? Det vore bra med 3-4-års cykler, det vill säga du odlar olika grödor i de olika lådorna efter varandra.

  2. Det går alldeles utmärkt att gräva ner ärterna på hösten, de tillför kväve i jorden, men odla inte ärter i samma låda nästa år utan någon växt som vill ha mycket kväve, det vill säga skall ha mycket blad.

  3. Våren är en lämplig tid att lägga på den, om du kan skaffa välbrunnen gödsel. Är den halvbrunnen så då kan du lägga den redan på hösten så brinner den klart under vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia