Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Pollinering av aprikos

För snart 10 år sedan planterade jag en kärna av Hunzaaprikos köpt i en hälsokostaffär. Plantan stod ca 5 år i växthuset men flyttades ut när den slog i taket. Trädet är nu ca 3,5 m hägt och blommar tidigt på våren med små vita blommor. Ingen frukt har bildas trots att jag förra året försökte hjälpa till med pensel.

Är dessa aprikoser från Himalaya självfertila eller krävs pollen från annan sort som inte finns här?

Maivor

Odla Svarar: 

Eftersom denna inte var någon "vanlig" sort, så frågade jag trädexperten i Göteborgs Botaniska trädgård, Björn Aldén.

Här har du hans svar:

De vanligen odlade sorterna i Europa är självfertila och behöver inte pollineras av andra sorter. Tyvärr finns det också typer som inte är självfertila. Att inte ens penselpollinering hjälpte, tyder starkt på att detta är en sådan sort. Antingen ympar man in en annan sort i trädet (skulle jag kanske göra) eller så planterar man ett aprikosträd av annan sort intill.

Bästa hälsningar
Björn