Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Pollinera fruktträd

Ibland skriver man att i ett villaområde behöver man inte tänka på att olika frukter skall pollinera varandra för grannarna har alltid frukter som stämmer med mina frukter. Stämmer detta?

Vi har 5 fruktträd och grannarna har ca 2-3, ytterligare en granne ca 150 m bort har ca 40 olika sorter, kan hans sorter pollinera mina träd?

Hälsningar
Ronny Eriksson

Odla Svarar: 

Hej Ronny!
I en villaträdgård med en mängd olika träd och buskar brukar det aldrig vara några problem med rätt sorts pollen. Vissa nya buskar och träd kanske kan ha svårt med rätt pollen. Har märkt detta på några nya blåbärsbuskar från Ryssland, de har sällan några bär, blommar gör de för glatta livet, och det kan vara just rätt pollen som fattas. Har 8-9 bisamhällen runt om buskarna och bina besöker dem flitigt så pollinerade vet jag att de blir. Men misstanken om brist på rätt sorts pollen finns då det inte blir annorlunda från år till år.

Men som sagt, du kan vara säker på att det finns rätt pollen nånstans i villaområdet för dina träd och buskar om de tillhör den "konventionella" skaran av träd och buskar, hälsar Walter Rutgersson.