Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plommonträd som vintern knäckt

Hej!
Mängder med nerrasande snö och is från taket bröt av vårt 40 år gamla viktoriaplommonträd, som stod nära väggen. Stammen gick rakt av ca 75 cm från marken.

Finns det en chans att den bit som står kvar skjuter nya skott som kan bära frukt på sikt? Ska vi såga av toppen på stambiten så att den blir rak och slät - nu är den flisig och väldigt söndertrasad. Ska vi stryka på ympvax eller något annat material så att inte träet ruttnar?

Eva i Södertälje

Odla Svarar: 

Ni kan såga av den så att den blir snygg. Men eftersom kärnfrukt blöder kraftigt om man sågar i dem på våren, så gör detta på sensommaren. Dölj den fula stammen med något så länge, kanske en "hatt" av säckväv? :-) Om den har gått av 75 cm ovan mark bör den ha den ädla delen kvar. Men ni får ett lågstammigt träd, så att man inte kan ha något kaffebord under. Men den bör alltså på sikt kunna få nya skott.

Sylvia