Plommonträd och rosenapel

Bertha

Vi har ett 40-årigt plommonträd som alltid gett mycket frukt. Men nu finns en hel del helt torra grenar. Kan man såga bort dem nu eller skall man vänta till hösten? Många kvistar är också delvis torra. Skall man ta bort dem också?

En rosenapel (tror jag) har blivit felklippt för några år sen, med många torra klädhängare. Den är hög och tanig och inte så vacker. Kan man ta bort i stort sett hela kronan och hoppas på att det kommer nytt? När i så fall?

/Bertha

Odla Svarar: 

Hej

Är några av plommonträdets grenar helt torra, så kan du såga bort dem nu med en gång. Med de grenar som är bara delvis torra bör du vänta till JAS-månaderna (juli-augusti-september) med att såga.

Rosenapeln kan bäst klippas på vårvintern, men det går också att klippa under JAS-perioden. Klädhängarna kan du självfallet ta bort.

För att bedöma hur resten ser ut skulle jag behövt se rosenapeln från olika håll. Jag föreslår därför att du tar hem en arborist eller certifierad fruktträdsbeskärare som får antingen ge råd eller utföra arbetet med båda träden. Arborister hittar du på Gula sidorna.

Läs mer här om certifierade fruktträdsbeskärare: Grönt kort i beskärning

Med vänlig hälsning Sylvia