Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plommonträd 'Jubileum'

Hej!
I närmare 10 år har vi haft ett fint plommonträd, Jubileum. Sammanlagt har vi under åren fått 12 plommon. Måste vi, tvärt emot försäljarens anvisningar, ändå köpa ett plommonträd till för att få frukt. Vi har inga grannar med plommonträd. Eller ska vi såga ner trädet?

Hälsningar Inger

Odla Svarar: 

Jag hade också Jubileum och det blev hyfsat med frukt när trädet väl hade kommit igång, vilket tog lång tid.

Det låter som om ditt träd ändå inte är självfertilt, då det blir så lite plommon. Det kanske är fel sort? Så en annan passande sort skulle möjligen göra susen, bara det blommar samtidigt.

Snabbhjälp och för att pröva teorin kan du kanske göra så här: Har du någon bekant som har ett samtidigt blommande plommon, som kan ge dig en rejäl stor, blommande kvist? Ställ kvisten i vatten i närheten av ditt träd eller häng den i en vattenflaska i trädet och sedan får du hoppas på att bina hittar den innan de besöker ditt träd eller så leker du bi själv.

Andra faktorer som påverkar är hur vädret är när trädet blommar. Är det regnigt och kallt, så flyger de pollinerande insekterna inte så mycket. Man kan då försöka leka bi själv med en liten pensel, för pollinera blommorna måste man ändå göra genom att föra pollen från en blomma till en annan, trots att trädet är självfertilt.

Lycka till!
Sylvia