Plommon - sort samt gräva upp

Tony

Hej

Vi har i vår trädgård ett väldigt gammalt plommonträd med violetta, söta frukter som blir mogna i början av augusti (21:a augusti skördade vi de sista frukterna). Väldigt tidigt tycker alla som jag pratar med som har plommon som blir färdiga först ca en månad senare. Vad kan detta vara för sort?

Vi bor på ett gammalt bruksområde med många olika sorters fruktträd. Vidare så har jag hittat ett ca 1 meter högt plommonträd i en vildvuxen rabatt som är i direkt anslutning till det aktuella trädet (ca 1,5 m ifrån). Det verkar som trädet har lyckats avyngla sig med en frukt! Nu är det så att jag skulle gärna gräva upp det lilla plommonträdet och ge bort till min syster. När är det bäst att gräva upp det och hur ska jag gå till väga för att skada det så lite som möjligt?

Tack på förhand

Mvh Tony

Odla Svarar: 

Det är svårt att sortbestämma frukt utan att ha några att titta och smaka på! Så jag föreslår att ni visar frukten och bilder på träden och några kvistar på Bergianskas fruktutställning, där finns då experter på plats. Då ni inte har frukt att visa i år så hoppas jag att ni har bra bilder? Kolla lokalpressen när det är dags.

Annars är Fruktuppropet (http://www.pom.info/fruktobar/fruktobar.htm) säkert också intresserade, prata gärna med dem.

Plantan kan mycket väl vara ett rotskott, vilket skulle betyda att den ger samma frukt som moderplantan. Är den däremot en fröplanta kan det vara en korsning med någon annan sort och inte nödvändigtvis samma sort. Ni kan gräva upp den nu på hösten när de har gått i vila och tappat bladen.