Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plast eller markväv

Hej!
Vi planerade om vår tomt på försommaren och bl.a. så fick vi en fin slänt, perfekt att sätta div. prydnadsväxter i. Tyvärr så tycker även allehanda ogräs att det är ett bra pensionat, med påföljd att man nu får vara detektiv för att hitta det som jag planterade i början av juni. Jag tänker nu täcka över hela slänten med plast eller markväv och låta den ligga ett par år, men hur gör jag med de prydnadsväxter som redan etablerat sig? Jag kan gräva upp dem och flytta dem några år men jag har bl.a. satt ner några låga barrväxter som jag helst skulle vilja lämna. Kan jag bara låta dem sticka upp ur ett hål i plasten eller torkar de bort då? Kan jag göra lika med resten, eller är det risk att det blir för mycket "ljushål" i plasten? Måste jag rensa bort allt ogräs (eller klippa ner det) innan jag lägger på plasten och är det lämpligare att göra det på våren än hösten? Vi bor i zon 6. 

Vänligen, 
Gun 

Odla Svarar: 

Det går bra att göra hål för växterna, men gör avlånga springor som ni drar växten igenom och så släta det mesta av plasten över jorden igen, lämna bara så pass mycket öppet alldeles intill växten så att den får luft och vatten. Det är ingen fara med ljushål om man gör så att man täcker det mesta runtom växterna sedan. Visserligen kan det komma upp ett och annat ogräs via hålen men om man är där och nyper bort det med en gång så att det aldrig hinner bli stort och yvigt så funkar det.

Du kan sedan täcka över plasteländet med vackert flis, grus eller täckbark, det ser mycket prydligare ut så.

Det är nog bäst att göra det på våren, men innan ogräsen har hunnit komma igång, det är mycket enklare då. Vad du kan göra nu i höst är att försöka ta bort så mycket av rotogräset som möjligt och inte låta ettårigt ogräs gå i frö.

Sylvia