Planteringstips mellan garageuppfarter

Christina

Önskar tips om vacker plantering mellan vår och grannens garageuppfart, ca 1,5 m brett. Vi skottar upp snön där på vintern, så planteringen bör tåla det. Garageuppfarterna har sol hela eftermiddagen. Funderade på örtartade pioner, kanske med några små träd med fina stammar som orkar stötta upp snön.

Bor i Örebro.

/Kicki

Odla Svarar: 

Hej

Är planteringen hela 1,5 meter bred, så kan du mycket väl ha några träd som stomme, men ni får akta så att ni inte skadar stammarna när ni öser på snö.

I Örebro bör ni ha zon 3 om det inte är ett särskilt blåsigt ställe. Utan att veta vilka färger i omgivningen som gäller, är det dock lite svårare att komma med förslag, men grönt och grått passar ju alltid. Jag föreslår därför att du kikar på sådana som silverpäron, Pyrus salicifolia 'Pendula', japansk rönn, Sorbus 'Carmencita' och klotlönn, Acer platanodes 'Globosum'. Placera träden i rad i mitten.

Sedan kan ni ha en plantering med olika pioner framför träden, dock inte för nära så att det blir rotkonkurrens. Tänk på att välja pioner som inte har för tunga, hängande blommor, välj sådana som står upprätt och inte hänger över gången.

Pioner blommar ju bara under någon vecka i försommaren, så plantera även annat i rabatten för att den ska blomma längre. Perenner som solhatt, stor ormrot, stäppsalvia och kärleksört kan ge fin höstfärg. Plantera alltid 3-5 stycken av samma sort i grupp så att det inte blir plottrigt. Kanterna kan utgöras av till exempel flocknäva.

Du kan också peta ner lökväxter till vårglädje och som sedan täcks över av perennernas blad när de har blommat färdigt. Lökväxter säljer vi här hos Odla.nu just nu, du hittar dem här: Odla.nuShop - Vårglädje

Med vänlig hälsning Sylvia